|
|
Autor |
Wiadomość |
Maja
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Rożnowa
|
Wysłany: Wto 19:35, 07 Lis 2006 Temat postu: Inwert - wypowiedż producenta na temat inwertów |
|
|
W odpowiedzi na pytania skierowane pod naszym adresem, przesyłam Panu informacje, które mam nadzieję wyjaśnią wątpliwości dotyczące syropu D 03580.
Konieczne jednak, moim zdaniem, jest wyjaśnienie różnic pomiędzy inwertem a syropami glukozowymi. Niesłusznie bowiem nazwy te są używane w obiegowych opiniach jako jednoznaczne. Właściwe nazewnictwo powinno być używane w stosunku do określonych produktów, których uproszczone definicje przedstawiam poniżej.
* Inwert (cukier inwertowany) - to produkt otrzymany z sacharozy poprzez jej rozkład do glukozy i fruktozy za pomocą kwasu lub enzymu. Często w inwercie znajduje się cześć nierozłożonej sacharozy.
* Syrop glukozowy - to produkt otrzymany przez kwasowy i / lub enzymatyczny rozkład (hydrolizę) skrobi. Hydrolizat jest następnie oczyszczany i zagęszczany. Część glukozy zawartej w produkcie można poddać izomeryzacji - w tym procesie z glukozy powstaje fruktoza. Od nazwy procesu (izomeryzacja) wzięła się inna nazwa tak wytworzonej fruktozy - izoglukoza.
Uwaga: syropy o zawartości fruktozy powyżej 5% w suchej masie są nazywane syropami glukozowo-fruktozowymi.
Produkty te są opisane np. w "ROZPORZADZENIU MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów Przemyślu cukrowniczego (Dz. U. z dnia 15 stycznia 2004 r.)"
W skład syropów glukozowych wchodzą cukry proste (glukoza i fruktoza), dwucukier maltoza, oraz tzw. cukry wyższe, czyli polimery złożone z 3 i więcej cząsteczek glukozy. Cukry wyższe nie są deklarowane na standardowych specyfikacjach ani certyfikatach jakości. Ilość cukrów wyższych to właśnie różnica pomiędzy 100% a suma oznaczonych cukrów (monosacharydów i disacharydów w przypadku syropu D 03580). Jest to spowodowane m.in. tym, ze zawartość innych, niecukrowych składników w suchej masie syropu jest wręcz pomijalna, i całą suchą masę traktuje się jako cukry.
Sprawa krystalizacji produktu wielokrotnie już wracała w przypadku rozmów z hodowcami, i ciągle była związana ze stosunkiem ilości fruktoza/glukoza. Tak naprawdę, krystalizacja syropów jest zależna od:
* ilości glukozy
* zawartości innych cukrów
* suchej masy produktu
* temperatury
W przypadku inwertu rzeczywiście "rozcieńczenie" glukozy odbywa się poprzez udział fruktozy. W naszym syropie D 03580, oprócz glukozy, są również cukry wyższe.
Działają one jako antykrystalizator. Prawdopodobieństwo krystalizacji tego syropu jest bardzo nikle, nawet kiedy maltoza i sacharoza obecne w produkcie zostaną rozłożone przez pszczoły. Mam nadzieje, ze podane informacje wyjaśniają większość stawianych pytań.
Zdajemy sobie sprawę, że nasz produkt jest nowością na rynku i wielu pszczelarzy odnosi go bezpośrednio do inwertu. Należy jednak pamiętać o tym, ze są to dwa całkiem rożne produkty - zarówno jeśli chodzi o surowiec, produkcje, jak i końcowy skład.
Chcemy także stanowczo podkreślić, że nasze produkty są testowane w pasiekach współpracujących z nami pszczelarzy, i jak dotychczas nie mieliśmy żadnych sygnałów świadczących o jakichkolwiek negatywnych skutkach stosowania naszych produktów w zakarmianiu pszczół. wypowiedż producenta Cargill Polska
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Maja dnia Czw 18:48, 07 Gru 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Czesław
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 205
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Berest
|
Wysłany: Śro 8:37, 06 Gru 2006 Temat postu: wypowiedź producenta |
|
|
Wskazane byłoby podać nazwę producenta którego wypowiedź dotyczy.
Ponieważ w treści cytowanej wypowiedzi używany jest termin syrop to wydaje mi się że wypowiedź ta dotyczy raczej Cargilu a nie Biowetu Puławy.
Karpacki Związek Pszczelarzy prowadzi rozmowy z Biowetem Puławy a więc wypowiedzi innych producentów owszem, mogą być umieszczane jadnak koniecznie z podaniem kto jest producentem omawianego produktu. Proszę Maję o uzupełnienie zamieszczonej wiadomości.
Pozdrawiam
Czesław
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czesław
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 205
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Berest
|
Wysłany: Pią 23:01, 15 Gru 2006 Temat postu: wypowiedź producenta |
|
|
Tak jak napisałem w poprzednim poscie informacja podana na wstępie dotyczy syropów produkowanych przez przedsiębiorstwo Cargil. Zarząd Karpackiego Związku Pszczelarzy nie sugeruje uzywania tych syropów do podkarmiania jesiennego pszczół.
Nie chcemy przez to powiedzieć aby wszystkie produkowane tam syropy nie były przydatne dla celów podkarmiania pszczół, jednak ich skład nie jest unormowany , Firma nie gwarantuje że każda kolejna dostawa będzie o takim samym składzie jak poprzednia i w związku z tym nawet prowadzone doświadczenia z jego przydatnością nie mogą być miarodajne na dłuższą metę. Chcąc sugerować pszczelarzom zastosowanie bioinwertu Zarząd sugeruje produkt pochodzący z firmy Biowet w Puławach. Więcej na temat składu i ceny wyjściowej tego produktu można dowiedzieć się na stronie internetowej [link widoczny dla zalogowanych]
Pozdrawiam
Czesław
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Technolog Pszczelarz
Gość
|
Wysłany: Czw 19:07, 21 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Wszystkie pytania kierować na [link widoczny dla zalogowanych]
Istnieją pewne możliwości produkcji inwertu w domu z użyciem enzymów
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
|